Traktaten om Den Europæiske Union (TEU)
Artikel 50 TEU
Område: Proceduren for udtrædelse af EU.
Indhold: Artikel 50 er det primære retsgrundlag for Brexit, da den beskriver proceduren for, hvordan en medlemsstat kan træde ud af EU. Artiklen fastslår, at et medlemsland kan beslutte at udtræde af EU i overensstemmelse med dets egne forfatningsmæssige bestemmelser. Udtrædelsesprocessen kræver, at landet underretter Det Europæiske Råd om sin hensigt, hvorefter der følger en forhandlingsperiode på op til to år for at nå en aftale om udtrædelsesvilkårene.
Artikel 49 TEU
Område: Tiltrædelse af EU (relevant i forhold til fremtidig genindtræden).
Indhold: Artikel 49 beskriver proceduren for et land, der ønsker at tiltræde EU. Hvis Storbritannien på et tidspunkt i fremtiden ønsker at genindtræde i EU, skal det ansøge om medlemskab i overensstemmelse med artikel 49. Denne artikel sikrer, at ethvert europæisk land, der respekterer de grundlæggende værdier, har mulighed for at ansøge om medlemskab.
Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde (TEUF)
Artikel 207 TEUF
Område: EU’s handelspolitik.
Indhold: Efter Brexit har EU og Storbritannien etableret en ny handelsaftale, og artikel 207 har været grundlaget for EU’s kompetence til at indgå og forhandle internationale handelsaftaler. Denne artikel fastsætter, at EU har kompetence til at forhandle og indgå handelsaftaler på vegne af medlemslandene, hvilket blev afgørende i forhold til at oprette en handelsaftale mellem EU og Storbritannien.
Artikel 217 TEUF
Område: Associeringsaftaler mellem EU og tredjelande.
Indhold: Artikel 217 giver EU ret til at indgå associeringsaftaler med tredjelande. Den aftale, der blev indgået mellem EU og Storbritannien i form af handels- og samarbejdsaftalen (TCA), er baseret på artikel 217. Denne artikel sikrer, at EU kan etablere langvarige samarbejdsrelationer med lande, der ikke er medlem af EU.
Retsakter og beslutninger efter Brexit:
Handels- og samarbejdsaftalen (TCA)
Område: Regler for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.
Indhold: Handels- og samarbejdsaftalen trådte i kraft den 1. januar 2021 og regulerer nu relationerne mellem EU og Storbritannien på områder som handel, sikkerhed, miljø og fiskeri. Aftalen fastsætter regler for told, vareudveksling og handelsrelationer, hvilket har erstattet de regler, der tidligere gjaldt for EU-medlemslande. TCA bygger på artikel 207 og 217, som regulerer EU’s internationale handelskompetence og samarbejdsaftaler med tredjelande.
Protokollen om Irland og Nordirland
Område: Særlige bestemmelser for Nordirland.
Indhold: Protokollen om Irland og Nordirland er en del af udtrædelsesaftalen og fastlægger, at Nordirland forbliver en del af EU’s indre marked for varer, hvilket sikrer, at der ikke er en hård grænse mellem Nordirland og Irland. Dette blev nødvendigt for at beskytte Langfredagsaftalen og sikre fred i regionen.
Øvrige principper og instrumenter
Overgangsperioden
Område: Implementering af overgangsforanstaltninger.
Indhold: I forbindelse med Brexit blev der etableret en overgangsperiode, der strakte sig fra Storbritanniens officielle udtrædelse den 31. januar 2020 til den 31. december 2020. Denne periode blev indført for at give både EU og Storbritannien tid til at forhandle om det fremtidige forhold og give borgere og virksomheder mulighed for at tilpasse sig de nye betingelser.
EU-Spektator.dk (C) 2024