31/10/2024
Betydeligt fald i EU’s drivhusgasudledning i 2023, viser ny rapport
Ifølge Europa-Kommissionens nye klimarapport faldt EU’s drivhusgasemissioner med 8,3& i 2023, og det er det største fald siden Covid-19. Vedvarende energi, især vind og sol, har haft en rolle i at reducere emissioner, men EU fortsætter mod målet om mindst 55% reduktion i 2030. Trods fremgangen kræver ekstreme vejrforhold som hedebølger og maturbrande, at EU øger tiltagene og fortsætter det globale klimaarbejde ved COP29 i næste måned.
Læs mere: Europa-Kommissionen
31/10/2024
Kommissionen indleder en undersøgelse af Temu for mulige brud på EU-lovgivningen om digitale tjenester.
Temu er en online markedsplads, som i 2024 blev klassificeret som “en meget stor onlineplatform” under EU’s regler for digitale tjenester, hvilket medfører særlige krav om gennemsigtighed og forbrugersikkerhed.
Europa-Kommissionen har startet en formel undersøgelse af Temu for at fastslå, om virksomheden har overtrådt EU’s forordning om digitale tjenester. Fokus er blandt andet på Temus håndtering af ulovlige produkter og manglende gennemsigtighed i Temus reklamer. Det undersøges tillige om Temu lever op til kravet om at give forskere adgang til relevante data. Resultatet kan føre til yderligere håndhævelse og mulige krab´v om ændringer i Temus praksis.
Læs mere: Europa-Kommissionen
30/10/2024
Kommissionen udvidelsesrapport: Ukraine og Moldova et lille skridt nærmere. Tyrkiet står stille
Kommissionens fremhæver de fremskridt, som Ukraine, Moldova og flere vestbalkanske lande gør frem mod EU-medlemskab. Europa-Kommissionen styrker integrationsindsatsen med fokus på retsstatsprincippet, økonomisk robusthed og sociale reformer. Nye initiativer som Vækstplanen for Moldova og Ukraine-faciliteten danner grundlaget for fremtidigt medlemsskab. Tyrkiet og Georgien står imidlertid over for udfordringer, der kræver yderligere indsats og opmærksomhed.
Læs mere: Europa-Kommissionen (inkl. 10 rapporter) – Kommissionens generelle meddelelse
30/10/2024
Styrket EU-beredskab: Niinistös anbefaler civil og militær parathed
EU står over for en ny virkelighed med komplekse og tværgående trusler, fra klimakatastrofer til hybridangreb og militær usikkerhed. Den tidligere finske præsident Sauli Niinistös har udarbejdet en rapport med 80 anbefalinger, der skal løfte EU’s beredskab. Rapporten lægger vægt på en integreret indsats mellem civile og militære enheder og inddrager aktører på tværs af regeringer og civilsamfund. Niinistös’ anbefalinger forventes at danne grundlag for en Preparedness Union Strategy, som skal sikre, at EU er klar til at håndtere fremtidens udfordringer.
Læs mere: Europa-Kommissionen – Rapporten
29/10/2024
Regeringen støtter nye EU-retningslinjer for online børnebeskyttelse
Regeringen har indsendt sit høringssvar til Europa-Kommissionens forslag om retningslinjer for beskyttelse af børn online vedrørende EU-forordningen om digitale tjenester. I høringssvaret opfordrer regeringen til omfattende tiltag, der fremmer sikkerhed for børn på tværs af sociale medier og gaming-platforme. Samtidig støtter regeringen aldersverifikation for at skærme børn mod upassende indhold.
Læs mere: Digitaliseringens notat til Folketinget
29/10/2024
EU pålægger told på urimeligt subsidierede elbiler fra Kina – Forhandlinger om alternative løsninger fortsætter
Europa-Kommissionen har afsluttet sin undersøgelse af kinesisk subsidiering af elbiler og indført modvægtsforanstaltninger for de næste fem år. Afgiften, som træder i kraftumiddelbart, skal beskytte EU’s bilindustri mod økonomisk skade forårsaget af kinesiske statsstøttede elbilproducenter. Samtidig fortsætter Europa-Kommissionen dialogen med Kina for at finde WTO-kompatible løsninger, herunder muligheden for at aftale prisforpligtelser med enkelte eksportører.
Læs mere: Europa-Kommissionen
29/10/2024
Uformelt EU-topmøde den 8. november i Ungarn
EU’s stats- og regeringschefer afholder et uformelt EU-topmøde den 8. november i Budapest.
28/10/2024
Nordiske lande mødes om støtte til Ukraine og drøfter fælles udfordringer
Statsminister Mette Frederiksen deltager i dag i Island i et møde med Ukraines præsident Zelenskyy og de nordiske statsministre, hvor de nordiske ledere drøfter øget investering i Ukraines forsvarsindustri. Frederiksen understreger, at Danmark og Norden står fast i støtten til Ukraine og vil styrke Ukraines kapacitet til selv at producere nødvendige våben. Mødet omfatter også diskussioner om migration og grænseoverskridende kriminalitet i Norden samt sikkerheden i Arktis i forbindelse med Nordisk Råds 76. session.
Læs mere: Statsministeriet
28/10/2024
EU og Vestbalkan styrker samarbejde om bekæmpelse af organiseret kriminalitet, migration og terrorbekæmpelse
På det årlige forum i Budva, Montenegro, mødtes EU og Vestbalkan for at drøfte samarbejde om kriminalitetsbekæmpelse, migration og grænsekontrol. Parterne bekræftede deres fælles engagement i at tackle udfordringer som smugling af mennesker og våben samt i at følge EU’s handlingsplan for regionen. Derudover blev kommende initiativer inden for asyl og terrorbekæmpelse gennemgået.
Læs mere: Ministerrådet
28/10/2024
EU’s militære og civile missioner i udlandet: en strategisk indsats for stabilitet
EU udfører 23 igangværende missioner og operationer gennem sin fælles sikkerheds- og forsvarspolitik (CSDP) for at fremme fred, sikkerhed og udvikling i konfliktområder på tre kontinenter. EU’s militære og civile indsats spænder fra støtte til forsvars- og sikkerhedssektorer i Afrika og Asien til styrkelse af sikkerheden i Østeuropa og Europa selv. Hver mission finansieres og ledes forskelligt, alt efter om den har et militært eller civilt formål, og kvinder er endnu kun repræsenteret i et begrænset antal ledelsespositioner. Artiklen giver et overblik over den komplekse struktur, baggrund og målsætninger for disse indsatser samt EU’s fremtidige ambitioner med sikkerhed og forsvar.
Læs mere: Briefing – Europa-Parlamentet © 2024
25/10/2024
Kommissionen godkender dansk statsstøtte til grøn afgift for at forebygge kulstoflækage
EU-Kommissionen har godkendt en dansk statsstøtteordning til 5,4 milliarder DKK, der reducerer afgifterne på drivhusgasser for særligt udsatte industrier. Ordningen, der gælder til 2033, sigter mod at beskytte danske virksomheder i risikosektorer mod at flytte produktionen ud af EU og dermed forebygge kulstoflækage. Med nedsatte afgifter for brancher som metallurgi og kemisk produktion understøtter ordningen Danmarks mål om at reducere drivhusgasudledning med 70 % inden 2030, uden at virksomhederne mister konkurrenceevnen.
Læs mere: Europa-Kommissionen
25/10/2024
G7-mødet i Washington drøfter globale økonomiske udfordringer og øger støtten til Ukraine
Ved G7-mødet i Washington bekræftede finansministre og centralbankchefer fortsat støtte til Ukraine, herunder en ny lånemekanisme på op til 50 milliarder USD, delvist finansieret gennem indefrosne russiske aktiver. Mødet fokuserede på økonomiske udsigter, inflationsstyring og geopolitiske risici samt bæredygtig vækst gennem grøn teknologi og AI. G7 understregede behovet for styrket cybersikkerhed, finansiel modstandsdygtighed og tættere skattesamarbejde til støtte for udviklingslande.
Læs mere: Ministerrådet
25/10/2024
EU gennemfører øvelse i kriserespons og håndtering af hybride trusler
EU har afsluttet øvelsen EU Integrated Resolve 2024, der over seks måneder testede EU’s beredskab og kapacitet til at håndtere komplekse krisesituationer. Øvelsen samlede EU-institutioner, 24 medlemslande samt USA og Norge i en fælles indsats, hvor både beslutningsprocesser og operative evner blev afprøvet gennem simulerede scenarier. Øvelsen bidrog også til at styrke EU’s samarbejde med NATO og understøtter målene i EU’s strategiske kompas.
Læs mere: Ministerrådet
24/10/2024
EU udtrykker bekymring over Nordkoreanske tropper i Ruslands krig mod Ukraine
EU’s udenrigschef, Josep Borrell, er dybt bekymret over meldinger om, at Nordkorea sender tropper til Rusland for at støtte angrebskrigen mod Ukraine. Dette skridt vil ifølge EU udgøre en alvorlig overtrædelse af folkeretten og FN-pagtens principper. Unionen fordømmer de voksende militære forbindelser mellem Rusland og Nordkorea og advarer om de globale sikkerhedsmæssige konsekvenser.
Læs mere: Ministerrådet
24/10/2024
EU-Parlamentet fordømmer krænkelser af menneskerettigheder i Aserbajdsjan
Europa-Parlamentet har vedtaget en resolution, der fordømmer Aserbajdsjans krænkelser af menneskerettigheder og undertrykkelse af aktivister, journalister og oppositionen. Parlamentet opfordrer EU til at afslutte sin gasafhængighed af Aserbajdsjan og kræver, at Aserbajdsjan trækker sine tropper ud af armensk territorium og frigiver tilbageholdte krigsfanger. Desuden opfordrer MEP’erne til, at enhver fremtidig partnerskabsaftale med Aserbajdsjan gøres betinget af forbedringer på menneskerettighedsområdet og et forpligtende engagement i fredsforhandlinger med Armenien.
Læs mere: Europa-Parlamentet
24/10/2024
EU-Parlamentet fordømmer Kinas pres mod Taiwan og opfordrer til opretholdelse af status quo
Europa-Parlamentet har vedtaget en resolution, der fordømmer Kinas militære provokationer mod Taiwan og advarer mod ensidige ændringer af status quo i Taiwan-strædet. Parlamentet afviser Kinas fortolkning af FN’s resolution 2758 og understreger støtte til Taiwans deltagelse i internationale organisationer. MEP’erne udtrykker bekymring over Kinas voksende militære kapaciteter og styrkede militære bånd med Rusland, som udfordrer den regionale og globale stabilitet.
Læs mere: Europa-Parlamentet
24/10/2024
Venezuelanske demokratiske ledere vinder Sakharov-prisen 2024
María Corina Machado og Edmundo González Urrutia fra Venezuela er blevet tildelt EU’s Sakharov-pris for Tankefrihed i 2024. Prisen anerkender deres indsats for at fremme demokrati og retsstatsprincipper i Venezuela trods modstand og repression. Præsident for Europa-Parlamentet, Roberta Metsola, fremhævede deres kamp for en fredelig og retfærdig magtovergang. Prisoverrækkelsen finder sted den 18. december i Strasbourg.
Læs mere: Europa-Parlamentet
24/10/2024
Nye lande tilslutter sig EU’s sanktioner mod spredning af kemiske våben
EU’s sanktioner mod spredning og brug af kemiske våben er forlænget til d. 16. oktober 2025. En række kandidatlande og EFTA-medlemmer har tilsluttet sig beslutningen. Nordmakedonien, Montenegro, Albanien og Ukraine, samt EFTA-landene Island, Liechtenstein og Norge, har alle forpligtet sig til at tilpasse deres nationale politikker i overensstemmelse med EU’s sanktioner. EU anerkender også støtte fra Republikken Moldova, Bosnien-Hercegovina og Georgien som en del af den fælles indsats mod kemiske våben.
Læs mere: Ministerrådet
23/10/2024
EU Rådet vedtager 35 milliarder euro i makrofinansiel støtte til Ukraine og etablerer ny lånemekanisme
EU Rådet har godkendt en historisk finansiel hjælpepakke til Ukraine, som omfatter et makrofinansielt lån på op til 35 milliarder euro samt en samarbejdsmekanisme for lån. Denne mekanisme vil hjælpe Ukraine med at tilbagebetale lån på op til 45 milliarder euro fra EU og G7-partnere. Pakken skal afhjælpe Ukraines presserende økonomiske behov som følge af Ruslands intensiverede aggression og understøtte landets makroøkonomiske stabilitet.
Læs mere: Ministerrådet
23/10/2024
EU godkender reformplaner for Vestbalkan – Baner vej for økonomisk støtte til vækst og reformer
EU-Kommissionen har godkendt reformplanerne fra Albanien, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien og Serbien som led i en samlet vækstplan for Vestbalkan. De godkendte planer åbner op for økonomisk støtte på 6 mia. EUR, der skal fremme socioøkonomiske reformer og støtte de vestbalkanske landes integration med EU. Reformerne sigter på områder som retsstatsprincipper, økonomisk styring og grøn omstilling og er afgørende for at sikre økonomisk stabilitet og vækst i regionen.
Læs mere: Europa-Kommissionen
23/10/2024
Innovationsfondens 2023-uddeling støtter klimavenlige projekter i 26 europæiske lande
Innovationsfonden, som anvender midler fra EU’s emissionshandelssystem til at støtte klimavenlige initiativer, har i 2023 tildelt 4,8 mia. EUR til 85 projekter i 26 europæiske lande. De udvalgte projekter dækker vedvarende energi, kulstofforvaltning og grøn mobilitet og forventes at undgå 476 mio. ton CO₂-emissioner i deres første 10 driftsår. Innovationsfonden fremmer Europas grønne omstilling ved at investere i banebrydende teknologier og kulstofreducerende løsninger på tværs af medlemslandene. Fonden blev etableret af Europa-Kommissionen og finansieres gennem indtægter fra EU’s emissionshandelssystem (ETS). Fondens formål er at støtte udvikling og implementering af innovative, klimavenlige teknologier, der bidrager til EU’s grønne omstilling og reduktion af drivhusgasemissioner.
Læs mere: Europa-Kommissionen
23/10/2024
EU-budget 2025 prioriterer forskning, sundhed, uddannelse og klima
Europa-Parlamentet presser på for et 2025-budget på næsten 201 milliarder euro, der skal styrke forskning, sundhed, uddannelse og klimaindsats. Budgettet, som afviser Rådets foreslåede nedskæringer, sikrer øgede investeringer i nøgleprogrammer som Erasmus+ og beredskab ved naturkatastrofer. Med voksende tilbagebetalingsomkostninger for genopretningsfonden vil Parlamentet beskytte midler til essentielle projekter og udvide EU’s støtte til nabolande i kriser.
Læs mere: Europa-Parlamentet
23/10/2024
EU investerer milliarder i klimavenlige teknologier gennem Innovationsfonden
Europa-Kommissionen har gennem Innovationsfonden tildelt 4,8 milliarder euro til 85 projekter inden for nettonulteknologi. Projekterne, som dækker flere europæiske lande, sigter mod at reducere CO₂-udledning og fremme grøn innovation. Ved at investere i sektorer som vedvarende energi, energilagring og industriel kulstofforvaltning understøtter fonden EU’s mål om klimaneutralitet inden 2050 og bidrager samtidig til Europas teknologiske førerposition og forsyningssikkerhed.
Læs mere: Europa-Kommissionen
22/10/2024
Ministerrådet fastlægger bæredygtige fangstbegrænsninger i Østersøen for 2025
EU’s Ministerråd har vedtaget nye fangstkvoter for Østersøens fiskebestande i 2025. Formålet er en balanceret tilgang, der tager højde for både miljø- og erhvervshensyn. Sild og rødspætte får øgede fangstmuligheder i visse områder, mens torsk, brisling og laks møder strammere begrænsninger for at beskytte skrøbelige bestande. Justeringerne sikrer en langsigtet bæredygtighed og bevaring af Østersøens økosystem.
Læs mere: Ministerrådet
22/10/2025
EU anerkender Moldovas folkeafstemning om EU-tiltrædelse og præsidentvalg
EU anerkender Moldovas resultatet af første runde af præsidentvalget og den forfatningsmæssige folkeafstemning, hvor borgerne stemte for at indskrive EU-tiltrædelse i forfatningen. EU påskønner valgets gennemførelse i overensstemmelse med demokratiske standarder og fordømmer samtidig enhver ekstern indblanding.
Læs mere: Ministerrådet
22/10/2024
EU godkender lån på op til €35 milliarder til Ukraine – betalt med russiske aktiver
Europa-Parlamentet har godkendt et ekstraordinært lån på op til €35 milliarder til Ukraine, som skal tilbagebetales ved hjælp af midler fra frosne russiske aktiver. Lånet er en del af G7’s støttepakke og vil blive udbetalt frem til udgangen af 2025 for at hjælpe Ukraine i krigen mod Rusland.
Læs mere: Europa-Parlamentet
22/10/2024
EU-Parlamentet godkender grønnere og mere effektivt europæisk luftrum
Europa-Parlamentet har vedtaget reformer, der vil forbedre styringen af EU’s luftrum med færre forsinkelser og mere direkte flyruter. De nye regler skal reducere emissioner og fremme klimaneutrale flyvninger gennem bindende mål for lufttrafikstyring samt opmuntring til brændstofeffektive ruter.
Læs mere: Europa-Parlamentet
22/10/2024
EP fastlægger vision for COP29: Øget klimafinansiering og udfasning af fossile brændstoffer
Europa-Parlamentets miljøudvalg har vedtaget deres krav til COP29, herunder at øge klimafinansiering, udfase fossile brændstoffer og udvide global handel med CO2-kvoter. Resolutionen skal til afstemning i plenarforsamlingen den 13.-14. november, før den fremlægges ved FN’s klimakonference.
Læs mere: Europa-Parlamentet
21/10/2024
Revision af aftale fra 2010 om samarbejdet mellem Parlamentet og Kommissionen
Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen er blevet enige om nye principper, der skal styrke samarbejdet mellem institutionerne. Med en revideret rammeaftale skal der sikres større gennemsigtighed og bedre dialog, så de kan arbejde mere effektivt for borgerne. Det tekniske arbejde begynder straks efter den politiske aftale. Den nye aftale blev præsenteret af Ursula von der Leyen og Roberta Metsola.
Læs mere: Europa-Kommissionen
21/10/2024
EU’s Innovationsfond tildeler millioner til danske grønne teknologiprojekter
Danske virksomheder som Aalborg Portland og Ørsted er blandt modtagerne af EU’s Innovationsfonds seneste bevillinger, der støtter grønne projekter med fokus på vedvarende energi og CO₂-reduktion. Fondens støtte, en del af en samlet EU-bevilling på 4,8 milliarder euro, går til initiativer, der skal fremme bæredygtig produktion og innovative teknologier til energieffektivitet i Danmark. Den danske støtte bidrager til EU’s ambition om at reducere emissioner i energiintensive sektorer og understøtte klimaneutralitet inden 2050.
Læs mere: Europa-Kommissionen
18/10/2024
Plenarmødet i Europa-Parlamentet: centrale emner
Næste uges plenarmøde (21. – 24. oktober 2024) i Europa-Parlamentet vil omfatte vigtige debatter og afstemninger, herunder en afgørelse om økonomisk bistand på op til €35 mia. til Ukraine, samt afsløringen af vinderen af Sakharov-prisen 2024. Andre nøgleemner er migration, en debat om Kinas aggressive holdning til Taiwan, og vedtagelsen af EU’s budget for 2025. Desuden vil Enrico Letta tale om styrkelsen af det indre marked.
Læs mere: Europa-Parlamentet
18/10/2024
Charles Michels bemærkninger efter EU-topmødet
På et pressemøde efter Det Europæiske Råds møde den 17. oktober 2024 fremhævede præsident Charles Michel vigtige diskussioner om både Ukraine og Mellemøsten. Præsident Zelenskyj præsenterede sin sejrplan og modtog løfter om øget militær og økonomisk støtte fra EU, herunder en økonomisk pakke på 50 milliarder dollars. Samtidig understregede Michel behovet for at støtte Israel i overensstemmelse med international lov og sikre en to-statsløsning for at fremme fred i regionen. Michel fremhævede den voksende enighed blandt EU-lederne om migrationsspørgsmål og nødvendigheden af effektivt at håndtere grænsekontrol, organiseret kriminalitet og irregulær migration.
Læs mere: Ministerrådet
17/10/2024
Konklusioner fra EU-topmødet
På Det Europæiske Råds møde den 17. oktober 2024 blev der vedtaget konklusioner om Ukraine, Mellemøsten og migration. På Det Europæiske Råds møde den 17. oktober 2024 blev EU’s fortsatte politiske, finansielle, militære og diplomatiske støtte til Ukraine bekræftet, så længe det er nødvendigt. Rådet opfordrede til hurtigere levering af luftforsvarssystemer og ammunition. Rådet fordømte samtidig de iranske angreb på Israel og opfordrede til en våbenhvile i både Gaza og Libanon samt en afslutning på de igangværende fjendtligheder.
Læs mere: Ministerrådet
17/10/2024
Metsola til EU-ledere: Migration kræver en samlet europæisk løsning
Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, gentog Parlamentets ufravigelige støtte til Ukraine og understregede, at kun en stærk og suveræn Ukraine kan sikre varig fred. Næste uge vil Parlamentet stemme om en makrofinansiel støtte på op til 35 milliarder euro til Ukraine. Hun understregede også nødvendigheden af en bæredygtig løsning i Mellemøsten og et stop for hybridtrusler, herunder migration brugt som et våben af Rusland og Belarus. Løsningen skal være europæisk, retfærdig og bæredygtig.
Læs mere: Europa-Parlamentet
17/10/2024
Tre kandidater til Sakharov-prisen 2024
MEP’erne har udvalgt de tre finalister til Sakharov-prisen for Tankefrihed 2024. Finalisterne er Dr. Gubad Ibadoghlu, en akademiker og antikorruptionsaktivist fra Aserbajdsjan; María Corina Machado og Edmundo González Urrutia fra Venezuela, der kæmper for demokrati; samt de israelsk-palæstinensiske organisationer “Women Wage Peace” og “Women of the Sun”. Vinderen vil blive annonceret den 24. oktober, og prisoverrækkelsen finder sted i december. Prisen hædrer årligt personer eller organisationer, der forsvarer menneskerettighederne.
Læs mere: Europa-Parlamentet
17/10/2024
Charles Michels møde med Zelenskyj
Præsident Charles Michel bød Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj velkommen i Bruxelles og fremhævede to vigtige budskaber: EU står på Ukraines side så længe det kræves, uanset hvad der skal til. Michel anerkendte behovet for mere militær og økonomisk støtte til Ukraine og understregede vigtigheden af hurtig handling. Derudover bekræftede han, at Ukraines fremtid ligger i EU og roste Zelenskyj for hans lederskab og de fremskridt, der er gjort med reformer.
Læs mere: Ministerrådet
17/10/2024
EP og Rådet udsætter forordningen om skovrydning med et år
Rådet for Den Europæiske Union nåede den 16. oktober 2024 til enighed om at udsætte anvendelsesdatoen for EU’s forordning om skovrydning med 12 måneder. Udsættelsen vil give tredjelande, medlemsstater, operatører og forhandlere mere tid til at forberede sig på de nye due diligence-forpligtelser, som skal sikre, at råvarer og produkter som kvæg, træ, kakao, soja, palmeolie, kaffe og gummi, der sælges i EU, er skovrydningsfrie. Anvendelsesdatoen for store operatører er nu 30. december 2025 og for små og mikrovirksomheder 30. juni 2026.
Læs mere: Ministerrådet
17/10/2024
ECB sænker rentesatserne med 25 basispoint for at tackle inflation
ECB’s Styrelsesråd har besluttet at sænke de tre vigtigste rentesatser med 25 basispoint. Beslutningen om at reducere indlånsfaciliteten er baseret på en opdateret vurdering af inflationsudsigterne, underliggende inflationsdynamik og styrken af pengepolitisk transmission. Inflationen forventes at stige på kort sigt, før den falder mod målet næste år. Styrelsesrådet understreger, at man vil holde pengepolitikken restriktiv, indtil inflationsmålet på 2 % er nået.
Læs mere: Europæiske Centralbank
17/10/2024
Nye regler for cybersikkerhed styrker EU’s kritiske enheder og netværk
Europa-Kommissionen har vedtaget de første gennemførelsesbestemmelser under NIS2-direktivet, der fastsætter krav til cybersikkerhed for kritiske digitale tjenester som cloud, datacentre og sociale netværk. Fra den 18. oktober 2024 skal alle EU-medlemsstater anvende disse regler, som omfatter indberetningskrav for væsentlige hændelser. Direktivet vil bidrage til at harmonisere sikkerhedsstandarder, forbedre informationsudveksling og styrke cyberrobustheden på tværs af Europa.
Læs mere: Kommissionen
17/10/2024
Fit for Future Platform afslutter med vigtige resultater for forenkling af EU-lovgivning
Fit for Future Platformen, en højniveau ekspertgruppe, afsluttede sin fireårige mandatperiode med at fremlægge 41 udtalelser og 260 forslag til at forenkle EU-lovgivningen og reducere byrder for borgere og virksomheder. Platformens initiativer i 2024 fokuserede på digitalisering, bæredygtighedsrapportering og at reducere rapporteringsforpligtelser med 25%. Gruppen bidrog til lovgivning som moms i den digitale tidsalder og ecodesign for bæredygtige produkter, og styrkede implementeringen af EU-lovgivning.
Læs mere: Europa-Kommissionen
15/10/2024
Rådet godkender erklæring om fremme af jødisk liv og styrket indsats mod antisemitisme
Rådet godkendte den 17. oktober 2024 en erklæring om fremme af jødisk liv og bekæmpelse af antisemitisme. Erklæringen fremhæver den stigende antisemitisme i EU og understreger, at EU er imod alle former for antisemitisme, racisme, had og forskelsbehandling. Rådet opfordrer til en intensiveret indsats mod antisemitisk hadefuld tale og holocaustbenægtelse, især online, og fremhæver behovet for at fremme jødisk kultur og uddannelse. Erklæringen understreger også vigtigheden af at sikre sikkerheden for jødiske samfund og institutioner samt at beskytte ofre for hadforbrydelser.
Læs mere: Ministerrådet
15/10/2024
FN’s klimakonference: EU opfordrer til at begrænse den globale opvarmning til 1,5 °C
Rådet godkendte den 15. oktober 2024 konklusioner, der fastlægger EU’s position forud for FN’s 29. klimakonference (COP29). EU vil arbejde for et ambitiøst og opnåeligt globalt mål for klimafinansiering og opfordrer til at begrænse den globale opvarmning til 1,5 °C. Rådet understreger også behovet for en bredere gruppe af bidragydere og private investeringer for at sikre en klimaneutral økonomi. Konklusionerne fremhæver også vigtigheden af en retfærdig omstilling væk fra fossile brændstoffer.
Læs mere: Ministerrådet
14/10/2024
EU bekræfter sit engagement i at beskytte 30 % af planeten inden 2030
Rådet har godkendt konklusioner til COP16 om biodiversitet, som gentager EU’s tilsagn om at beskytte 30 % af jordens landområder, vand og have inden 2030. Konferencen fokuserer på at standse tabet af biodiversitet, der truer økosystemer og menneskeheden. Rådet understreger behovet for hurtig gennemførelse af den globale biodiversitetsramme, mobilisering af finansielle ressourcer og etablering af mekanismer til at overvåge fremskridt.
Læs mere: Ministerrådet
14/10/2024
Ukraine: EP-udvalg godkender finansiel støtte bakket op af russiske aktiver
Europa-Parlamentets udvalg for International Handel (INTA) har stemt for en makro-finansiel lånepakke på op til 35 milliarder euro til Ukraine som en del af G7’s støtte. Lånet skal tilbagebetales ved hjælp af indtægter fra russiske aktiver, der er blevet immobiliseret. Støtten vil hjælpe Ukraine med at opretholde basale funktioner under krigen. Parlamentet vil stemme om forslaget i oktober, og forslaget forventes at træde i kraft umiddelbart efter.
Læs mere: Europa-Parlamentet