Migration og asyl: Retsgrundlag


Traktaten om Den Europæiske Union (TEU)


Artikel 67 TEUF
Område: Området for frihed, sikkerhed og retfærdighed.
Indhold: Artikel 67 etablerer EU’s område med frihed, sikkerhed og retfærdighed og fastlægger grundlæggende principper for migration og asyl. Artiklen understreger, at EU skal sikre fri bevægelighed uden indre grænser og samtidig opretholde en fælles politik for asyl og immigration med respekt for de grundlæggende rettigheder.


Artikel 77 TEUF

Område: Grænsekontrol og fælles visumregler.
Indhold: Artikel 77 fastsætter rammerne for en fælles EU-politik for grænsekontrol og visumudstedelse, som støtter fri bevægelighed for EU-borgere og styrker beskyttelsen af EU’s ydre grænser. Artiklen er grundlaget for Schengen-samarbejdet og understøtter EU’s mål om at sikre en effektiv ydre grænsekontrol og forhindre ulovlig indrejse.


Artikel 78 TEUF

Område: Fælles asylpolitik.
Indhold: Artikel 78 danner grundlaget for EU’s fælles asylpolitik, som skal sikre, at personer med behov for beskyttelse har ret til asyl. Artiklen understøtter etableringen af et fælles europæisk asylsystem (CEAS), der harmoniserer medlemslandenes asylprocedurer, og sikrer ensartede standarder for flygtningebeskyttelse. Artikel 78 er grundlaget for Dublinsystemet, der regulerer, hvilket medlemsland der er ansvarligt for at behandle en asylansøgning.


Artikel 79 TEUF

Område: Fælles indvandringspolitik.
Indhold: Artikel 79 fastsætter EU’s mål for en fælles indvandringspolitik. Politikken skal tilgodese medlemslandenes økonomiske behov, integration af lovligt indvandrende, bekæmpelse af ulovlig indvandring samt beskyttelse af tredjelandsstatsborgeres rettigheder. Artiklen danner grundlaget for lovgivning om arbejdskraftindvandring, familie-sammenføring og integration samt foranstaltninger mod menneskesmugling og menneskehandel.


Artikel 80 TEUF

Område: Solidaritet og ansvarsdeling mellem medlemslandene.
Indhold: Artikel 80 understøtter solidaritetsprincippet, som indebærer, at medlemslandene deler ansvaret for asylansøgere og migranter. Artiklen giver mulighed for at fordele migranter og flygtninge mellem medlemslande ved store tilstrømninger og er grundlaget for EU’s initiativer til at sikre retfærdig byrdefordeling.


Centrale EU-strategier og programmer


Dublinsystemet

Område: Ansvar for asylbehandling.
Indhold: Dublinsystemet fastlægger regler for, hvilket medlemsland der er ansvarligt for at behandle en asylansøgning. Systemet sigter mod at undgå dobbeltbehandling af asylansøgninger og sikre, at asylansøgere får hurtig og korrekt behandling. Dublinsystemet har dog vist udfordringer ved store migrationsstrømme, og reformer drøftes i EU.


Det Fælles Europæiske Asylsystem (CEAS)


Område
: Harmonisering af asylregler.
Indhold: CEAS er udviklet for at sikre ensartede regler og standarder i medlemslandenes asylsystemer, så flygtninge modtager samme beskyttelse i hele EU. CEAS omfatter blandt andet procedurer for asylbehandling, betingelser for modtagelse og beskyttelsesstatus, hvilket sikrer, at alle asylansøgere og flygtninge behandles retfærdigt og i overensstemmelse med menneskerettighederne.


Den Europæiske Grænse- og Kystvagt (Frontex)

Område: Grænsekontrol og støtte til medlemslandene.
Indhold: Frontex støtter medlemslandene i beskyttelsen af EU’s ydre grænser og håndteringen af migrationsstrømme. Frontex hjælper med fælles grænsekontroloperationer, patruljering, uddannelse af grænsevagter og udveksling af information, og agenturet kan indsætte specialiserede styrker ved behov.


EASO (nu EUAA - European Union Agency for Asylum)

Område: Støtte til asylsystemer.
Indhold: EASO (nu EUAA) yder bistand til medlemslandene for at sikre en ensartet og effektiv behandling af asylansøgninger. EUAA hjælper med uddannelse, rådgivning og kapacitetsopbygning og støtter medlemslande under særligt migrationspres. Agenturet bidrager til gennemførelsen af CEAS og arbejder for at harmonisere praksis på tværs af EU.


Schengen-samarbejdet

Område: Fri bevægelighed og fælles visumregler.
Indhold: Schengen-samarbejdet afskaffer indre grænsekontroller i Schengenområdet og etablerer fælles regler for ydre grænsekontrol, visumudstedelse og politi- og retligt samarbejde. Schengen-samarbejdet sikrer fri bevægelighed for EU-borgere og understøtter samtidig sikkerhed og beskyttelse mod ulovlig migration ved EU’s ydre grænser.


Protokoller om migration og asyl


Protokol om asyl til EU-borgere

Område: Asylansøgninger fra EU-borgere.
Indhold: Denne protokol fastslår, at medlemslandene betragter hinanden som sikre oprindelseslande, hvilket betyder, at EU-borgere normalt ikke kan søge asyl i et andet EU-land. Dette undtagelsesmæssige princip beskytter asylsystemets integritet og forhindrer misbrug af asylproceduren mellem medlemsstaterne.


EU-Spektator.dk © 2024