1. Beskrivelse
EU’s politik vedrørende beskatning og skattepolitik spiller en central rolle i at sikre det indre markeds funktion, styrke det økonomiske samarbejde mellem medlemsstaterne og beskytte EU’s finansielle interesser. Beskatningspolitikken sigter mod at harmonisere visse områder af skattepolitikken, især med hensyn til indirekte skatter som moms og punktafgifter, for at fremme fri bevægelighed for varer, tjenesteydelser, kapital og personer inden for EU. Dette betyder, at nationale skatteregler i høj grad skal være i overensstemmelse med EU-reglerne for at undgå konkurrenceforvridning, dobbeltbeskatning og skatteundgåelse.
EU’s skattepolitik omfatter dog ikke en fuld harmonisering af direkte skatter, som er en national kompetence. Dog er de på EU-plan indført retningslinjer og samarbejdsprogrammer for at fremme gennemsigtighed og bekæmpelse af skatteunddragelse. EU’s institutioner arbejder i stigende grad på at skabe fælles regler og standarder inden for selskabsbeskatning og har indført fælles rammer som direktiver om selskabsbeskatning (blandt andet mod aggressiv skatteplanlægning og skatteunddragelse) samt tiltag mod skatteundgåelse gennem grænseoverskridende aktiviteter.
EU har udviklet forskellige tiltag for at sikre et retfærdigt og effektivt skattesystem, hvor alle medlemsstaterne skal følge ensartede retningslinjer vedrørende opkrævning af moms og andre afgifter, så den frie bevægelighed inden for EU kan opretholdes uden unødvendige hindringer. Det er centralt for EU at sikre lige konkurrencevilkår, så nationale skatteordninger ikke hindrer det indre markeds funktion eller skaber skævheder i konkurrenceevnen mellem virksomheder på tværs af medlemslandene.
2. Baggrund
Beskatning er traditionelt et område, hvor medlemsstaterne har haft suveræn kompetence. Dog har det indre markeds udvikling og den økonomiske integration gjort det nødvendigt med fælles regler på visse områder. Historisk har EU primært fokuseret på indirekte skatter som moms og punktafgifter, da forskelle heri kunne skabe forvridninger i handel og konkurrence på tværs af medlemsstaterne. Med tiden er der kommet større fokus på direkte skatter, især selskabsskatter, som led i bekæmpelsen af skatteunddragelse og -undgåelse. Medlemsstaterne har en fælles interesse i at undgå, at skatteindtægter unddrages nationale budgetter gennem misbrug af forskelle i skattesystemerne.
3. Målsætninger
EU’s primære mål inden for skattepolitikken er at sikre en harmoniseret, retfærdig og gennemsigtig beskatningspraksis, som ikke hindrer det indre marked.
EU har fokus på:
– At sikre ensartede regler for moms og punktafgifter.
– At undgå skatteunddragelse og skatteundgåelse, herunder aggressiv skatteplanlægning.
– At fremme retfærdig konkurrence mellem virksomheder og sikre, at store multinationale selskaber betaler deres rimelige andel af skatter.
– At styrke samarbejdet mellem medlemsstaternes skattemyndigheder gennem informationsudveksling og fælles retningslinjer.
– At skabe et effektivt og digitaliseret momsopkrævningssystem, der passer til nutidens grænseoverskridende handel, herunder onlinehandel.
4. Kompetencefordeling
EU har en delt kompetence med medlemsstaterne på skatteområdet. EU-lovgivningen har især fokus på harmonisering af indirekte skatter, mens direkte beskatning (som person- og selskabsskat) primært er under national kompetence. Inden for direkte skatter kan EU dog vedtage regler, som understøtter det indre markeds funktion, især for at undgå skatteunddragelse og dobbeltbeskatning. Foranstaltninger på skatteområdet kræver enstemmighed blandt medlemsstaterne i Rådet, hvilket giver de enkelte lande stor indflydelse på beslutningsprocessen.
5. EU-beslutningsproceduren
EU’s beslutningsproces på skatteområdet følger den almindelige lovgivningsprocedure, men med det særlige krav, at beslutninger træffes ved enstemmighed i Rådet. Dette betyder, at ethvert forslag om nye skatteregler eller ændringer af eksisterende regler skal godkendes af alle medlemsstaterne. Europaparlamentet spiller en rådgivende rolle og kan give udtalelser, men har ikke beslutningskompetence på området. Kommissionen har initiativretten og kan fremsætte lovforslag. Denne proces gør skatteområdet særligt følsomt for nationale interesser og forsinker ofte beslutningsprocessen.
6. Retsgrundlaget
Det juridiske grundlag for EU’s skattepolitik findes i flere artikler i Traktaten om EUs Funktionsmåde (TEUF). For direkte beskatning henvises der typisk til traktatens bestemmelser om det indre marked (TEUF artikel 114), og for indirekte beskatning, som f.eks. moms og punktafgifter, anvendes især TEUF artikel 113, som giver EU mulighed for at harmonisere lovgivning på dette område for at sikre det indre markeds funktion. Derudover er TEUF artikel 115 relevant for tiltag mod skatteunddragelse og harmonisering af regler om selskabsskatter, da den giver mulighed for at vedtage foranstaltninger, som er nødvendige for at forhindre forvridninger i det indre marked.
Vi iler med en opdatering. Beklager ventetiden
Vi iler med en opdatering. Undskyld ventetiden!
Beskæftigelse: Retsgrundlag
Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde (TEUF)
Artikel 3 TEUF
Område: EU’s eksklusive kompetence.
Indhold: Artikel 3 fremhæver områder, hvor EU har eksklusiv kompetence. Selv om beskæftigelse primært er et område med delt kompetence, sikrer denne artikel, at beskæftigelse understøtter de overordnede mål for økonomisk vækst og velfærd.
Artikel 5 TEUF
Område: Arbejdsmarkedets fleksibilitet og koordinering af politikker.
Indhold: Denne artikel fastslår, at EU's beskæftigelsesstrategi bør tage hensyn til medlemslandenes arbejdsmarkedspolitikker og fremme samordning, fleksibilitet og social beskyttelse i tråd med EU’s øvrige mål.
Artikel 9 TEUF
Område: Integrering af social beskyttelse og høj beskæftigelse.
Indhold: EU er forpligtet til at integrere sociale hensyn i alle sine politikker, især med fokus på at sikre høj beskæftigelse og social beskyttelse i medlemslandene. Artikel 9 udgør et fundament for, at EU kan sikre, at beskæftigelsespolitikker prioriteres på linje med økonomisk vækst.
Artikel 145 TEUF
Område: Overordnede mål for beskæftigelsespolitik.
Indhold: Artikel 145 fastslår, at EU og medlemsstaterne samarbejder om at fremme høj beskæftigelse og forbedre levevilkårene. Det understøtter harmonisering af medlemsstaternes beskæftigelsespolitik for at sikre stabilitet og konkurrenceevne på tværs af det indre marked.
Artikel 146 TEUF
Område: Foranstaltninger til fremme af beskæftigelse.
Indhold: EU’s rolle i beskæftigelsespolitikken indebærer at støtte og supplere medlemsstaternes tiltag for at øge beskæftigelsesniveauet. Artikel 146 danner grundlag for finansiering og støtte til beskæftigelsesfremmende initiativer i medlemslandene, blandt andet gennem Den Europæiske Socialfond (ESF).
Artikel 147 TEUF
Område: Koordinering af medlemsstaternes beskæftigelsesstrategier.
Indhold: Artikel 147 fremmer samordning af nationale beskæftigelsesstrategier og tillader EU at overvåge og udstede anbefalinger, der skal støtte medlemslandene i at sikre høje beskæftigelsesniveauer, social integration og jobskabelse.
Artikel 148 TEUF
Område: EU’s beskæftigelsesstrategi.
Indhold: Artikel 148 skitserer EU's beskæftigelsesstrategi, som skal tage hensyn til medlemsstaternes mål og udforme de årlige retningslinjer for beskæftigelse. Den er grundlaget for udviklingen af den europæiske beskæftigelsespolitik, som følges gennem årlige rapporter og evalueringer.
Artikel 149 TEUF
Område: Incitamenter og tiltag på beskæftigelsesområdet.
Indhold: EU kan ifølge artikel 149 vedtage initiativer, som opmuntrer til forbedringer af beskæftigelse og social beskyttelse, for eksempel ved at fremme mobilitet på tværs af grænser og bekæmpe diskrimination på arbejdsmarkedet.
Artikel 153 TEUF
Område: Sociale rettigheder og arbejdsforhold.
Indhold: Artikel 153 giver EU bemyndigelse til at vedtage foranstaltninger, der sikrer arbejdsmiljø, social beskyttelse og bekæmpelse af diskrimination. Artiklen fastsætter specifikke mål for arbejdstagernes sundhed og sikkerhed samt fremme af ligestilling og sociale rettigheder på tværs af medlemsstaterne.
Artikel 156 TEUF
Område: Fremme af samarbejde om beskæftigelsesforanstaltninger.
Indhold: Artikel 156 tilskynder til tæt samarbejde mellem medlemslandene om beskæftigelse og socialpolitik. Den tillader Kommissionen at koordinere og støtte udveksling af bedste praksis og erfaringer mellem medlemslandene.
Eksempler på retsakter og principper
Den Europæiske Søjle for Sociale Rettigheder
Område: Sociale og økonomiske rettigheder.
Indhold: Søjlen for Sociale Rettigheder er ikke traktatfastsat, men udgør et politisk fundament for at styrke beskæftigelse og sociale rettigheder i EU. Søjlen indeholder 20 principper, der dækker lige muligheder, retfærdige arbejdsvilkår og social beskyttelse og integration, og støtter op om TEUF’s artikler om beskæftigelse.
Afgørelser fra EU-Domstolen
EU-Domstolen har i flere sager fastlagt retningslinjer for arbejdsmarkedspolitik og har blandt andet afklaret anvendelsen af de grundlæggende friheder, såsom arbejdskraftens fri bevægelighed. Dette understøtter EU's retsgrundlag ved at sikre, at nationale beskæftigelsespolitikker fungerer i overensstemmelse med EU’s overordnede mål for arbejdsmarkedet og sociale rettigheder.
Disse retsgrundlag skaber rammerne for, at EU kan fremme beskæftigelse og sikre sociale rettigheder, mens medlemslandene har frihed til selv at tilpasse de specifikke beskæftigelsesforanstaltninger til deres nationale forhold.
www.eu-spektator.dk/beskaeftigelse-forslag
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
www.eu-spektator.dk/beskaeftigelse-lovgivning
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
13/06/2024
Indre marked for gas, naturgas og brint
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1789 af 13. juni 2024 om de indre markeder for vedvarende gas, naturgas og brint, om ændring af forordning (EU) nr. 1227/2011, (EU) 2017/1938, (EU) 2019/942 og (EU) 2022/869 og afgørelse (EU) 2017/684 og om ophævelse af forordning (EF) nr. 715/2009 (omarbejdning)
PE/105/2023/REV/1 - 2021/0424/COD af 13/06/2024
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Retsgrundlag: Art. 194 stk. 2 TEUF (energi)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikområde: Energi
13/06/2024
Fælles regler for de indre markeder for vedvarende gas, naturgas og brint
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2024/1788 af 13. juni 2024 om fælles regler for de indre markeder for vedvarende gas, naturgas og brint, om ændring af direktiv (EU) 2023/1791 og om ophævelse af direktiv 2009/73/EF (omarbejdning)
PE/104/2023/REV/1 - 2021/0425/COD af 13/06/2024
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Retsgrundlag: Art. 194 stk. 2 TEUF (energi)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikområde: Energi
OJ L, 2024/1788, 15.7.2024
13/06/2024
Reduktion af metanemissioner i energisektoren
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1787 af 13. juni 2024 om reduktion af metanemissioner i energisektoren og om ændring af forordning (EU) 2019/942
PE/86/2023/REV/1 - 2021/0423/COD af 13/06/2024
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Retsgrundlag: Art. 192 stk. 1 TEUF (miljø)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikområde: Energi
OJ L, 2024/1787, 15.7.2024
13/06/2024
Krav til miljøvenligt design for bæredygtige produkter
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1781 af 13. juni 2024 om fastlæggelse af en ramme for fastsættelse af krav til miljøvenligt design for bæredygtige produkter, om ændring af direktiv (EU) 2020/1828 og forordning (EU) 2023/1542 og om ophævelse af direktiv 2009/125/EF
PE/106/2023/REV/1 - 2022/0095/COD af 13/06/2024
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Retsgrundlag: Art. 114 TEUF (tilnærmelse af lovgivningen)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikområder: Det indre marked ; Energi ; Miljø ; Erhvervs- og industripolitik
OJ L, 2024/1781, 28.6.2024
13/06/2024
Udformningen af EU’s elektricitetsmarked
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1747 af 13. juni 2024 om ændring af forordning (EU) 2019/942 og (EU) 2019/943 for så vidt angår forbedring af udformningen af Unionens elektricitetsmarked
PE/1/2024/REV/1 - 2023/0077/COD af 13/06/2024
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Retsgrundlag: Art. 194 stk. 2 TEUF (energi)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikker: Det indre marked, Energi ; Erhvervs- og industripolitik
OJ L, 2024/1747, 26.6.2024,
13/06/2024
Udformningen af EU’s elektricitetsmarked
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2024/1711 af 13. juni 2024 om ændring af direktiv (EU) 2018/2001 og (EU) 2019/944 for så vidt angår forbedring af udformningen af Unionens elektricitetsmarked
PE/2/2024/REV/1 - 2023/0077/COD af 13/06/2024
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union;
Retsgrundlag: Art. 194 stk. 2 TEUF (energi)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikker: Det indre marked, Energi ; Erhvervs- og industripolitik
OJ L, 2024/1711, 26.6.2024
24/04/2024
Bygningers energimæssige ydeevne
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2024/1275 af 24. april 2024 om bygningers energimæssige ydeevne (omarbejdning)
PE/102/2023/REV/1 - 2021/0426/COD af 24/04/2024
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Retsgrundlag: Art. 194 stk. 2 TEUF (energi)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikområder
OJ L, 2024/1275, 8.5.2024,
11/04/2024
EU’s beskyttelse mod markedsmanipulation på engrosenergimarkedet
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1106 af 11. april 2024 om ændring af forordning (EU) nr. 1227/2011 og (EU) 2019/942 for så vidt angår forbedring af Unionens beskyttelse mod markedsmanipulation på engrosenergimarkedet
PE/103/2023/REV/1 - 2023/0076/COD af 11/04/2024
Retsgrundlag: Art. 194 stk. 2 TEUF (energi)
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikområder: Det indre marked, Energi
OJ L, 2024/1106, 17.4.2024
18/10/2023
Fremme af energi fra vedvarende energikilder
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2023/2413 af 18. oktober 2023 om ændring af direktiv (EU) 2018/2001, forordning (EU) 2018/1999 og direktiv 98/70/EF for så vidt angår fremme af energi fra vedvarende energikilder og om ophævelse af Rådets direktiv (EU) 2015/652
PE/36/2023/REV/2 - 2021/0218/COD af 18/10/2023
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Retsgrundlag: Art. 114 TEUF (tilnærmelse af lovgivningen); art. 192 stk. 1 TEUF (miljø) ; art. 194 stk. 2 TEUF (energi)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikområder: Energi ; Miljø
OJ L, 2023/2413, 31.10.2023
13/09/2023
Energieffektivitet
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2023/1791 af 13. september 2023 om energieffektivitet og om ændring af forordning (EU) 2023/955 (omarbejdning)
PE/15/2023/INIT - 2021/0203/COD af 13/09/2023
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Retsgrundlag: Art. 194 stk. 2 TEUF (energi)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikområder: Energi ; Miljø
OJ L 231, 20/09/2023, s. 1–111
13/06/2024
Indre marked for gas, naturgas og brint
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1789 af 13. juni 2024 om de indre markeder for vedvarende gas, naturgas og brint, om ændring af forordning (EU) nr. 1227/2011, (EU) 2017/1938, (EU) 2019/942 og (EU) 2022/869 og afgørelse (EU) 2017/684 og om ophævelse af forordning (EF) nr. 715/2009 (omarbejdning)
PE/105/2023/REV/1 - 2021/0424/COD af 13/06/2024
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Retsgrundlag: Art. 194 stk. 2 TEUF (energi)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikområde: Energi
13/06/2024
Fælles regler for de indre markeder for vedvarende gas, naturgas og brint
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2024/1788 af 13. juni 2024 om fælles regler for de indre markeder for vedvarende gas, naturgas og brint, om ændring af direktiv (EU) 2023/1791 og om ophævelse af direktiv 2009/73/EF (omarbejdning)
PE/104/2023/REV/1 - 2021/0425/COD af 13/06/2024
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Retsgrundlag: Art. 194 stk. 2 TEUF (energi)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikområde: Energi
OJ L, 2024/1788, 15.7.2024
13/06/2024
Reduktion af metanemissioner i energisektoren
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1787 af 13. juni 2024 om reduktion af metanemissioner i energisektoren og om ændring af forordning (EU) 2019/942
PE/86/2023/REV/1 - 2021/0423/COD af 13/06/2024
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Retsgrundlag: Art. 192 stk. 1 TEUF (miljø)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikområde: Energi
OJ L, 2024/1787, 15.7.2024
13/06/2024
Krav til miljøvenligt design for bæredygtige produkter
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1781 af 13. juni 2024 om fastlæggelse af en ramme for fastsættelse af krav til miljøvenligt design for bæredygtige produkter, om ændring af direktiv (EU) 2020/1828 og forordning (EU) 2023/1542 og om ophævelse af direktiv 2009/125/EF
PE/106/2023/REV/1 - 2022/0095/COD af 13/06/2024
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Retsgrundlag: Art. 114 TEUF (tilnærmelse af lovgivningen)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikområder: Det indre marked ; Energi ; Miljø ; Erhvervs- og industripolitik
OJ L, 2024/1781, 28.6.2024
13/06/2024
Udformningen af EU’s elektricitetsmarked
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1747 af 13. juni 2024 om ændring af forordning (EU) 2019/942 og (EU) 2019/943 for så vidt angår forbedring af udformningen af Unionens elektricitetsmarked
PE/1/2024/REV/1 - 2023/0077/COD af 13/06/2024
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Retsgrundlag: Art. 194 stk. 2 TEUF (energi)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikker: Det indre marked, Energi ; Erhvervs- og industripolitik
OJ L, 2024/1747, 26.6.2024,
13/06/2024
Udformningen af EU’s elektricitetsmarked
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2024/1711 af 13. juni 2024 om ændring af direktiv (EU) 2018/2001 og (EU) 2019/944 for så vidt angår forbedring af udformningen af Unionens elektricitetsmarked
PE/2/2024/REV/1 - 2023/0077/COD af 13/06/2024
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union;
Retsgrundlag: Art. 194 stk. 2 TEUF (energi)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikker: Det indre marked, Energi ; Erhvervs- og industripolitik
OJ L, 2024/1711, 26.6.2024
24/04/2024
Bygningers energimæssige ydeevne
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2024/1275 af 24. april 2024 om bygningers energimæssige ydeevne (omarbejdning)
PE/102/2023/REV/1 - 2021/0426/COD af 24/04/2024
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Retsgrundlag: Art. 194 stk. 2 TEUF (energi)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikområder
OJ L, 2024/1275, 8.5.2024,
11/04/2024
EU’s beskyttelse mod markedsmanipulation på engrosenergimarkedet
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1106 af 11. april 2024 om ændring af forordning (EU) nr. 1227/2011 og (EU) 2019/942 for så vidt angår forbedring af Unionens beskyttelse mod markedsmanipulation på engrosenergimarkedet
PE/103/2023/REV/1 - 2023/0076/COD af 11/04/2024
Retsgrundlag: Art. 194 stk. 2 TEUF (energi)
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikområder: Det indre marked, Energi
OJ L, 2024/1106, 17.4.2024
18/10/2023
Fremme af energi fra vedvarende energikilder
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2023/2413 af 18. oktober 2023 om ændring af direktiv (EU) 2018/2001, forordning (EU) 2018/1999 og direktiv 98/70/EF for så vidt angår fremme af energi fra vedvarende energikilder og om ophævelse af Rådets direktiv (EU) 2015/652
PE/36/2023/REV/2 - 2021/0218/COD af 18/10/2023
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Retsgrundlag: Art. 114 TEUF (tilnærmelse af lovgivningen); art. 192 stk. 1 TEUF (miljø) ; art. 194 stk. 2 TEUF (energi)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikområder: Energi ; Miljø
OJ L, 2023/2413, 31.10.2023
13/09/2023
Energieffektivitet
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2023/1791 af 13. september 2023 om energieffektivitet og om ændring af forordning (EU) 2023/955 (omarbejdning)
PE/15/2023/INIT - 2021/0203/COD af 13/09/2023
Udsteder: Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union
Retsgrundlag: Art. 194 stk. 2 TEUF (energi)
Gyldighedsperiodens slutdato: Ingen slutdato
Politikområder: Energi ; Miljø
OJ L 231, 20/09/2023, s. 1–111
Politikområdet…
Oversigt over de vigtigste retsgrundlag i EU’s traktater, som vedrører økonomi og finans. EU's økonomiske og finansielle politik sigter mod at skabe økonomisk stabilitet og vækst, sikre finansiel integration og fremme en stabil økonomisk union. Økonomi- og finanspolitikken omfatter koordinering af nationale økonomiske politikker, overvågning af finansmarkeder og regler for finansiel stabilitet og budgetkontrol.
Traktaten om Den Europæiske Union (TEU)
Artikel 3, stk. 1, litra c TEUF
Område: EU’s eksklusive kompetence inden for monetær politik.
Indhold: Artikel 3 angiver, at EU har eksklusiv kompetence til at fastlægge monetær politik for medlemslandene, der har indført euroen. Denne eksklusive kompetence indebærer, at kun EU kan lovgive og gennemføre monetære politikker for euroområdet, herunder beslutninger om renteniveauer og styring af pengemængden gennem Den Europæiske Centralbank (ECB).
Artikel 119 TEUF
Område: Principper for den økonomiske og monetære union (ØMU).
Indhold: Artikel 119 fastsætter målsætningerne for ØMU og understøtter en tæt økonomisk politik med prisstabilitet, bæredygtig vækst og konkurrenceevne som centrale mål. Artiklen giver grundlag for samarbejde om økonomiske retningslinjer og monetær stabilitet og fremhæver nødvendigheden af at harmonisere økonomiske politikker i euroområdet.
Artikel 121 TEUF
Område: Koordinering af økonomisk politik.
Indhold: Artikel 121 fastsætter rammerne for den økonomiske overvågning og koordinering af medlemslandenes økonomiske politikker. Det Europæiske Semester bygger på denne artikel og fungerer som en årlig cyklus, hvor EU evaluerer medlemslandenes økonomiske planer og sikrer, at deres politikker stemmer overens med fælles EU-mål for vækst, beskæftigelse og finansiel stabilitet.
Artikel 126 TEUF
Område: Budgetdisciplin og overvågning af underskud.
Indhold: Artikel 126 fastlægger reglerne for medlemslandenes budgetdisciplin og begrænser deres budgetunderskud og gældsniveauer. Artiklen danner grundlaget for Stabilitets- og Vækstpagten, som sigter mod at holde offentlige underskud under 3 % af BNP og offentlig gæld under 60 % af BNP for at sikre finansiel stabilitet i euroområdet.
Artikel 127 TEUF
Område: Den Europæiske Centralbanks rolle.
Indhold: Artikel 127 fastlægger ECB’s hovedmål om at opretholde prisstabilitet og understøtter ECB’s rolle som ansvarlig for EU’s monetære politik. Artiklen fastlægger ECB’s opgaver med at føre tilsyn med euroområdets pengepolitik og koordinere finansielle systemer for at sikre stabilitet og effektivitet i EU’s banksektor.
Artikel 136 TEUF
Område: Særlige bestemmelser for euroområdet.
Indhold: Artikel 136 giver specifikke beføjelser til medlemslandene i euroområdet til at fastlægge yderligere regler, som styrker den økonomiske og monetære union. Artiklen muliggør indførelsen af tiltag, der kun gælder euroområdet, såsom krav til finansiel stabilitet og yderligere budgetdisciplin, som sikrer en stabil og sammenhængende økonomisk politik.
Centrale EU-strategier og programmer
Det Europæiske Semester
Område: Økonomisk koordinering og budgetovervågning.
Indhold: Det Europæiske Semester er en årlig proces, hvor EU koordinerer medlemslandenes økonomiske politikker og vurderer deres budgetter. Semesteret omfatter fremsættelse af specifikke anbefalinger til medlemslandene og sikrer, at deres økonomiske politikker er i overensstemmelse med EU's økonomiske mål.
Stabilitets- og Vækstpagten (SVP)
Område: Budgetdisciplin og økonomisk stabilitet.
Indhold: SVP understøtter finansiel disciplin ved at fastsætte regler for offentligt underskud og gæld. Medlemslandene forpligtes til at føre en ansvarlig finanspolitik, der understøtter økonomisk stabilitet i EU, og pagten fungerer som et redskab til at sikre finanspolitisk ansvarlighed og koordinering i euroområdet.
Den Europæiske Stabilitetsmekanisme (ESM)
Område: Krisestyring i euroområdet.
Indhold: ESM er et krisehåndteringsværktøj, der blev oprettet for at hjælpe eurozonelande i finansielle vanskeligheder gennem finansielle støtteprogrammer og lån. ESM har været vigtig under finanskriser og bidrager til at sikre den finansielle stabilitet og styrke tilliden til euroområdet.
NextGenerationEU
Område: Genopretnings- og resiliensfaciliteten.
Indhold: NextGenerationEU er et økonomisk genopretningsprogram, der blev lanceret for at hjælpe medlemslandene med at genoprette deres økonomier efter COVID-19-pandemien. Programmet er tæt knyttet til EU’s grønne og digitale dagsordener og finansierer investeringer i bæredygtig udvikling, digital infrastruktur og beskæftigelse.
InvestEU-programmet
Område: Finansiering af bæredygtig vækst og innovation.
Indhold: InvestEU fremmer investeringer i EU ved at yde finansiering til bæredygtig vækst, innovation, SMV'er og social infrastruktur. Programmet mobiliserer private og offentlige investeringer og støtter projekter, der bidrager til økonomisk og social udvikling i hele EU.
EU-Spektator.dk © 2024