EU bekræfter sin uforbeholdne støtte til Ukraine mere end 1000 dage efter Ruslands invasion. Rådet fordømmer Ruslands aggression og intensiverer den militære bistand med luftforsvarssystemer, ammunition og træning af ukrainske styrker. Samtidig arbejder EU på at integrere Ukraines energisystem med EU’s netværk og begrænse Ruslands krigsførelse gennem vedtagelsen af nye sanktioner.
Økonomisk støtte spiller en central rolle. I 2024 og 2025 udbetaler EU mere end 28 milliarder euro via Ukrainefaciliteten, mens yderligere midler kanaliseres gennem det G7-ledede ERA-program.
Rådet bifalder våbenhvilen mellem Israel og Libanon og understreger behovet for fuld gennemførelse af FN’s resolutioner. I Gaza opfordrer EU til en øjeblikkelig våbenhvile, løsladelse af gidsler og forbedret humanitær adgang. Derudover fremhæves behovet for en tostatsløsning som vejen til varig fred mellem Israel og Palæstina.
Efter Assads regimes fald i Syrien ser Rådet en historisk mulighed for genopbygning. EU støtter en syrisk-ledet politisk proces og prioriterer respekt for menneskerettigheder og sikker hjemvenden for flygtninge.
Republikken Moldova roses for sine demokratiske fremskridt trods russiske forsøg på destabilisering. Georgien møder derimod kritik for sin beslutning om at suspendere EU-tiltrædelsesprocessen til 2028. Rådet fordømmer vold mod demonstranter og understreger støtten til det georgiske folks europæiske ambitioner.
Rådet gør status over EU’s migrationsindsats og opfordrer til hurtigere tilbagesendelser og bedre grænsekontrol. Desuden fremlægges en strategi for styrket beredskab, som inkluderer klimatilpasning og koordination med NATO, for at håndtere fremtidige kriser.
Med fokus på Ukraine, globale sikkerhedsudfordringer og EU’s indre styrke cementerer Det Europæiske Råd sin rolle som en central aktør på den internationale scene.
Læs konklusionerne
EU-Spektator.dk (C) 2024